Gratis verzenden vanaf €50,-
0
Je winkelwagen

Hoe gebruik je etherische olie?


Al eeuwen wordt er door mensen op allerlei manieren gebruik gemaakt van etherische oliën. De oliën bevatten de aromatische bestanddelen uit bloemen en bladeren van bepaalde planten. De verschillende geuren hebben invloed op je stemming, op je geestelijke gemoedstoestand en brengen een fijne sfeer in huis. Hoe gebruik je etherische olie? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is een etherische olie?

Etherische olie wordt ook wel essentiële olie genoemd. Het is pure olie dat met behulp van stoomdestillatie uit bomen en planten wordt gehaald. Een etherische olie kan voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden. Naast dat de oliën vaak lekker ruiken, kunnen ze zorgen voor positieve gevoelens, helpen bij het in slaap vallen, zorgen voor energie of juist voor ontspanning.

Afhankelijk van je wensen en behoeften, kun je allerlei verschillende etherische oliën gebruiken. En om het makkelijk voor je te maken hebben we de populairste manieren om etherische olie te gebruiken voor je op een rijtje gezet:

Verdampen van etherische olie met een diffuser

Je kunt etherische olie verdampen met een diffuser. Het is een makkelijke manier om de geur van etherische oliën in een ruimte te verspreiden. Het zuivert de lucht, brengt een fijne sfeer in een ruimte en in huis en het laat vieze luchtjes verdwijnen.

Hoe gebruik je etherische olie - in een verdamper of diffuser

Gebruik je etherische olie met aromabrander

Een aromabrander is een sfeervolle manier om etherische olie te gebruiken. Een aromabrander vul je met een laagje water waar een aantal druppels van je gewenste etherische olie, zoals bijvoorbeeld basilicum olie, in zitten. Plaats vervolgens het kaarsje eronder dat er voor zorgt dat de olie zich verspreidt in de kamer. Je kamer is snel voorzien van een heerlijke geur.

Accessoires voor in huis met etherische olie

Er zijn verschillende leuke accessoires verkrijgbaar voor in je interieur waarmee je gebruik kunt maken van heerlijke etherische oliën. Denk hierbij eens aan mooie geurstenen. Geurstenen zijn poreuze stenen die van zichzelf geurloos zijn waarop je een paar druppels essentiële olie kunt druppelen. De geur van de olie zal zich langzaam door de ruimte verspreiden.

Naast geurstenen kun je ook denken aan geurstokjes. Je doet een klein beetje van je favoriete olie, zoals bijvoorbeeld Limette olie, in een vaasje waarin je houten geurstokjes zet. De olie wordt langzaam opgezogen in het houten geurstokje. De geur zal via de stokjes langzaam in de ruimte worden verspreid.

Geurstokjes met een lekkere geurende olie - Supergoods

Etherische olie inhaleren

Je kunt etherische oliën ook inhaleren met behulp van een inhaler of direct uit het flesje. Een handige manier om overal te kunnen genieten van de olie en geschikt voor allerlei doeleinden, zoals het creëren van innerlijke rust en het verminderen van stress, het krijgen van meer focus en scherpte, en het verhelpen van reisziekte.

Gebruik je etherische olie in bad of onder de douche

Zin in een heerlijk wellness momentje? Gebruik je etherische olie dan lekker in bad. Voor een ontspannen bad met een natuurlijk aroma kun je een paar druppels van je favoriete etherische olie in het water druppelen. Heerlijk om je lichaam en geest te ontspannen met een beetje lavendel olie.

Ook onder de douche kun je gebruik maken van een etherische olie. Smeer de huid eerst in met een basisolie zoals bijvoorbeeld amandelolie. Doe een paar druppels etherische olie op een washand of spons om mee te douchen.

Vrouw gebruikt etherische olie

Gebruik je etherische olie als parfum en lichaamsverzorging

Heb je wel eens gedacht aan je favoriete olie als parfum om lekker te ruiken? Meng een paar druppels van je favoriete etherische olie met een huidolie of bodylotion. Zo heb je een goed alternatief dat je kunt gebruiken in plaats van synthetische parfum. Of een hele eigen dagcrème. Echt een aanrader. Heerlijk!

Etherische olie gebruiken bij een massage

Met behulp van etherische olie kun je makkelijk een heerlijke eigen massageolie maken. Meng een paar druppels etherische olie met een neutrale olie zonder geur van zichzelf. Je creëert dan een perfecte massageolie voor een heerlijke massage. Afhankelijk van het doel van de massage kun je een specifieke olie toevoegen. Zo kan pepermunt olie bijvoorbeeld helpen bij stijve spieren, maar wil je liever een sensuele massage voeg dan wat Patchouli olie toe.

Let op: Gebruik je etherische olie niet onverdund. De concentratie van de pure olie is te sterk. Gebruik je etherische olie in pure vorm, dan kan dat de huid irriteren.

Gebruik je etherische olie voor een heerlijke massage


Gebruik je etherisch olie om te stomen

Gebruik je etherische olie om mee te stomen. Je kunt bepaalde oliën bijvoorbeeld gebruiken als je verkouden bent zodat je makkelijker kunt ademen. Druppel wat olie in een kom heet water om te stomen. Buig met een handdoek over je hoofd over de kom en inhaleer diep. Let op: Dit is niet geschikt voor alle etherische oliën.

Let op bij het gebruik van essentiële olie: Wij raden aan om etherische olie alleen uitwendig te gebruiken. Nooit innemen. Bij per ongeluk inname grote hoeveelheid etherische olie: Altijd direct een arts waarschuwen en/of naar de eerste hulp in het ziekenhuis. Gebruik je etherische olie verkeerd, of gebruik je vervuilde etherische olie, dan kan dat schadelijk voor de gezondheid zijn.