Gratis verzenden vanaf €50,-
0
Je winkelwagen

Ayurveda, Fytotherapie en traditionele kruidengeneeskunde

Ben je bekend met Ayurveda, Fytotherapie en traditionele kruidengeneeskunde? Kruiden zijn namelijk niet alleen lekker als toevoeging aan gerechten, maar kruiden zijn ook een rijke bron aan vitamines en mineralen. Naast smaakvol en lekker zijn kruiden dus ook erg gezond. Sinds de oudheid worden overal ter wereld dan ook kruiden gebruikt in de kruidengeneeskunde om de gezondheid te stimuleren en om kwalen te genezen. In verschillende culturen worden er medicinale krachten toegeschreven aan het gebruik van kruiden en supplementen. In dit artikel lees je meer over Fytotherapie, Ayurveda en traditionele kruidengeneeskunde.

Fytotherapie, Ayurveda en traditionele kruidengeneeskunde

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is de behandeling van gezondheidsklachten en ziekten met kruiden en planten. Het wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Het is een alternatieve geneeswijze.

Door de eeuwen heen gebruiken mensen de natuur om zich heen om ziektes en kwaaltjes te behandelen. In verschillende culturen, zoals in India, China en Zuid-Amerika, wordt er vaak gebruik gemaakt van kruidengeneesmiddelen. De geneesmiddelen die in de fytotherapie worden gebruikt, zijn samengesteld uit planten en kruiden. Ze worden ook fytotherapeutica of kruidengeneesmiddelen genoemd.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een traditionele geneeswijze afkomstig uit India. Het wordt gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen.

Als je nog nooit van Ayurveda hebt gehoord, denk je misschien dat het de naam van een exotische plant is of een oosters gerecht. Ayuerveda is echter zowel een geneeswijze als ook een levenswijze die al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Daardoor kan Ayurveda als de oudst bekende geneeswijze worden aangemerkt.

Letterlijk betekent Ayus leven en betekent Veda kennis. Je zou Ayurveda dus vrij kunnen vertalen naar “kennis over het leven”. Deze kennis is afkomstig van de oudste Indiase geschriften, de Veda´s, die van een holistisch mensbeeld uitgaan. Zowel voeding als leefwijze vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling. Het zorgt voor balans in lichaam, geest en ziel.

Officieel erkende geneeswijze

In 1977 werd Ayurveda officieel door de World Health Organisation als geneeswijze erkend. Hierbij werd opgemerkt dat deze geneeswijze vaak oplossingen biedt waar westerse geneeskunde stopt.

Supergoods


Welke specialismen zijn er binnen Ayurveda?

Binnen Ayurveda kent men de volgende acht specialismen:

• chirurgie
• interne geneeskunde
• keel- , neus- en oor- geneeskunde
• gynaecologie en pediatrie
• toxicologie
• psychiatrie
• afrodisiaca (viriliteit en vruchtbaarheid)
• verjonging (geriatrie en revitalisering en geriatrie)

Ayurveda is gebaseerd op tridosha’s (bio-energetische krachten) die op hun beurt samen de vijf verschillende elementen waaruit levende wezens zijn opgebouwd, sturing geven. Die elementen zijn aarde, lucht, vuur, water en ether. De tridosha´s zijn:

• pitta, de kracht van transformatie
• vata, de kracht van beweging
• kapha, de kracht van structuur

Iedereen wordt met een unieke combi van deze elementen en tridosha´s geboren. Onze manier van leven kan deze balans echter verstoren. Je kan dan met klachten zoals lusteloosheid, vermoeidheid of een ziekte te maken krijgen. Je kunt ook stellen dat elke ziekte met een verstoorde balans begint. Ayurveda kan je dan helpen om op een natuurlijke wijze het evenwicht te herstellen.

Supergoods

Supergoods – Feeling good, better, super

Bepaalde kruiden, etherische oliën en voedingssupplementen kunnen, in de Ayurverdische gedachte, ook aan een betere balans bijdragen en kunnen ervoor zorgen dat je je fitter en gezonder voelt. In onze webshop vind je allerlei producten gemaakt uit kruiden en planten. Ook voorzien we je van eerlijke en bruikbare informatie én ondersteuning. Een greep uit ons aantrekkelijk geprijsde assortiment:

Spierontspanner

Deze zeer effectieve natuurlijke spierontspanner is echt een hardloper in ons assortiment. De capsules zijn samengesteld uit diverse geneeskrachtige kruiden en het zorgt met name voor ontspanning van de nek-, rug- en schouderspieren.

Gember

Aan gember, de knolvormige uitlopers van de wortels van de gemberplant, worden vele gezondheidsvoordelen toegeschreven. Een van de belangrijkste werkingen is die van het verbeteren van de spijsvertering. Verder helpt gember heel goed tegen misselijkheid en reisziekte.

Acai

Acai is een zogenaamde antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat agressieve moleculen geen schade in je lichaam kunnen aanrichten. Antioxidanten, een verzamelnaam, hebben allemaal een eigen specifieke werking.

Zo geeft Acai je meer energie en draagt bij aan een goede spijsvertering en verbetering van het immuunsysteem. Bovendien blijf je er jong bij, Acai vertraagt het proces van het ouder worden.

Acai bessen als antioxidant

Etherische olie

Etherische olie draagt zeker positief bij aan je geestelijke en lichamelijke welzijn. Een groot voordeel van een etherische olie is dat die op diverse verschillende manieren toepasbaar is. Je kunt hierbij denken aan een paar druppels olie:

• in een warm bad
• toegevoegd aan een neutrale massage- of huidolie
• in een stoombadje
• in een aromabrander of aromadiffuser
• als toevoeging aan zelfgemaakte verzorgingsproducten

Elke etherische olie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en natuurlijk zijn eigen kenmerkende geur.