Gratis verzenden vanaf €50,-
0
Je winkelmandje

De voordelen van Aromatherapie

Aromatherapie en etherische oliën; het zijn begrippen waar we allemaal wel eens van hebben gehoord. Maar wat is Aromatherapie nu precies? Wanneer gebruik je het? En hoe werkt het? In dit artikel gaan we in op de voordelen van Aromatherapie. Daarnaast kom je erachter welke verschillende etherische oliën er zijn en waar je ze kunt bestellen. Dus ben je op zoek naar meer evenwicht, ontspanning of een betere nachtrust, lees dan snel verder hoe deze natuurlijke krachtbron je hierbij kan ondersteunen.

Flesjes olie - de voordelen van aromatherapie

Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde. Binnen Aromatherapie staat de kracht van de natuur centraal. Uit kruiden, bloemen, zaden en andere plantaardige producten worden etherische (ook wel: essentiële) oliën gewonnen. De geuren (aroma) die hierbij vrijkomen bereiken het centrum van onze hersenen, namelijk het limbisch deel. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Het bijzondere is dat het reukslijmvlies in de neus, de enige plek in het lichaam is waar het centrale zenuwstelsel in direct contact staat met de buitenwereld. Geurstoffen komen zo direct terecht in het limbisch deel van de hersenen.

Een ander effect van aromatherapie is dat de olie die uit de plant of het kruid wordt gedestilleerd, hele geconcentreerde werkzame delen bevat. Bij toepassing op de huid, worden deze versterkte werkzame delen direct in het lichaam opgenomen. Op welke wijze het ook wordt ingezet, het heeft een helend effect op lichaam en geest.

Kruiden en etherische olie - de voordelen van aromatherapie

Wanneer gebruik je Aromatherapie?

Aromatherapie kan voor meerdere doeleinden worden ingezet. Allereerst kan het gebruikt worden ter verhoging van het gevoel van welzijn. Sommige geuren hebben een oppeppend effect, zoals citronella. Andere geuren hebben juist weer een kalmerend effect, zoals lavendel en petitgrain. Ten tweede kunnen de oliën helpen bij verbetering van de gezondheid. Bij gebruik van de juiste essentiële olie, wordt namelijk de immuniteit versterkt. Vaak wordt het daarom ook preventief ingezet. Ten slotte wordt aromatherapie ook ingezet ter behandeling van ziektes. Sommige oliën hebben de kracht om ziektes te helen. De juiste kennis en toepassing zijn hierbij wel noodzakelijk.

Supergoods

Geschiedenis

Aromatherapie kent een rijke geschiedenis. Het vroegste gebruik van essentiële oliën kent zijn mogelijke oorsprong rond 4500 v. Chr. De Chinezen zouden destijds de therapie ingezet hebben binnen hun geneeskunde. Daarna is het de hele wereld overgegaan via de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. In de huidige tijd wordt het gezien als belangrijke aanvulling op de bestaande geneeswijze.

Gebruik van etherische oliën

Er zijn diverse manieren waarop etherische oliën gebruikt kunnen worden. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van verstuivers of verdampers van olie, kompressen, maskers en cosmetische producten, maar ook een fijne massage of een warm bad met een etherische olie is heel heilzaam. Waarbij het van belang is op te merken dat de geuren via de neus of de huid het lichaam binnenkomen.

Flesje met olie voor gebruik bij aromatherapie

Soorten etherische oliën

De natuur is al duizenden jaren een onuitputtelijke leverancier voor plantaardige aromatische bronnen. Het is onmogelijk om een complete handleiding te geven voor gebruik en toepassing van etherische oliën. Wel kan een beknopte samenvatting van bekende geurengroepen helpend zijn bij een zoektocht naar de juiste aromatherapie.

Een citrusolie, zoals sinaasappel, citroen, grapefruit of bergamot, is een echte oppepper voor het humeur en draagt bij aan blijheid.

Lavendel en scharlei hebben een verzachtende en opbeurende werking.

Als je op zoek bent naar ontspanning en emotionele verzachting kun je gebruik maken van jasmijn, kamille en Ylang Ylang.

Voor deze en andere etherische oliën ben je bij Supergoods.nl aan het goede adres. We hebben een uitgebreid assortiment met etherische olie en via onze website vind je snel waar je naar op zoek bent!